«Όσο επικαλούνται το δήθεν απόρρητο για να προστατεύονται ποινικά, τόσο θα εκτίθενται πολιτικά στη συνείδηση των πολιτών», υπογραμμίζει ο Γιάννης Ραγκούσης, σε συνέντευξή του στην “Αυγή” “και το δημοσιογράφο Σπύρο Ραπανάκη.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και βουλευτής στην Β΄ Πειραιά επισημαίνει ότι οι παράνομες υποκλοπές Μητσοτάκη είναι ένα βάρβαρο πλήγμα στη δημοκρατία αλλά και στην ατομική ελευθερία των πολιτών. Σχολιάζοντας τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, σημειώνει με νόημα ότι η μόνη αλλαγή που θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ν.Δ. να κυβερνά μετά από τις επόμενες εθνικές εκλογές, θα ήταν ένας εκλογικός νόμος που θα όριζε ότι το δεύτερο κόμμα θα έχει την πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Γιατί μιλάτε για παρακράτος; Δεν ήταν νόμιμες οι επισυνδέσεις από την ΕΥΠ όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός υιοθετώντας τη νομική τοποθέτηση του Γ. Γεραπετρίτη;
Μιλούμε για τη σύγχρονη εκδοχή του παρακράτους της δεξιάς, που είναι το επιτελικό παρακράτος. Οτιδήποτε σχετικό με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη – Κουκάκη είναι εντελώς ξένο τόσο με το Σύνταγμα όσο και με την κείμενη νομοθεσία. Οι παράνομες υποκλοπές Μητσοτάκη είναι ένα βάρβαρο πλήγμα στη δημοκρατία. Ταυτόχρονα όμως, είναι και ένα θανάσιμο πλήγμα στην ελευθερία, την ατομική ελευθερία των πολιτών. Ένας πολίτης του οποίου παράνομα παρακολουθείται η προσωπική του ζωή, δεν είναι πλέον ένας ελεύθερος πολίτης όπως θέλει το Σύνταγμα. Και ξέρετε κάτι αγαπητέ κ.Ραπανάκη, η ελευθερία υπάρχει χάρη στη δημοκρατία αλλά και η δημοκρατία υπάρχει χάρη στην ελευθερία των πολιτών.
Με τις έκνομες παρακολουθήσεις, ο πρωτεργάτης τους Πρωθυπουργός, επεδίωξε να προσποριστεί μια ασύμμετρη πολιτική ωφέλεια έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά τελικά προκάλεσε μία ασύμμετρη πολιτική ζημιά στους δύο θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος που είναι η δημοκρατία και η ελευθερία.
Ποιοι φέρουν την ευθύνη; Σε νέα του παρέμβαση ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι για αρμοδιότητες που ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο ίδιος (στη συγκεκριμένη περίπτωση την εποπτεία της ΕΥΠ) «η πολιτική ευθύνη κατά την άσκησή της βαρύνει αυτόν και μόνο». Συμφωνείτε;
Δεν υπήρχε άλλο πολιτικό πρόσωπο στη χώρα, άλλος εν ενεργεία βουλευτής ή μέλος της κυβέρνησης που να είχε οποιαδήποτε αρμοδιότητα για την ΕΥΠ, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε κανέναν άλλον δεν είχε επιτρέψει την ενασχόληση με την ΕΥΠ, σε κανέναν άλλον δεν είχε εκχωρήσει την αρμοδιότητα για την ΕΥΠ. Επομένως, η αποκλειστική αντικειμενική και υποκειμενική ευθύνη για την παρακρατική δράση της ΕΥΠ, βαρύνει αποκλειστικά τον ίδιο. Τα αδικήματα που έχει διαπράξει μαζί με τους συναυτουργούς του, είναι βαρύτατα πολιτειακά αδικήματα, πέραν από ποινικά.
Ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει παρέμβαση τρίτων χωρών, αναφερόμενος σε Ρωσία και Τουρκία.
Το αξεπέραστο πρόβλημα για τον κ.Μητσοτάκη είναι αυτές καθαυτές οι παράνομες παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη – Κουκάκη. Και αυτές οι παρακολουθήσεις δεν έγιναν ούτε με ανάμειξη της Τουρκίας, ούτε με ανάμειξη της Ρωσίας. Με τα περί Ρωσίας και Τουρκίας, προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε ο επίλογος της Πρωθυπουργίας του να εξελιχθεί μέσα σε συνθήκες αυτογελοιοποίησης.
Εκτιμάτε ότι επιχειρείται συγκάλυψη και συσκότιση; Γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση για αυτό την ώρα που έχει ταχθεί υπέρ της διερεύνησης;
Προσχηματική επίκληση του απορρήτου, παράνομη καταστροφή κρίσιμου υλικού. Αυτή είναι η οργανωμένη κυβερνητική μέθοδος συγκάλυψης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αφενός επίκληση ενός δήθεν απορρήτου, που φτάνει να το επικαλείται μέχρι και μετακλητός υπάλληλος του Μαξίμου, αφετέρου παράνομη καταστροφή του φακέλου της παρακολούθησης Ανδρουλάκη ώστε να μην μπορεί να διαπιστωθεί ότι δεν υπήρξαν πραγματικοί λόγοι εθνικής ασφάλειας για την παρακολουθηση του. Επίσης να θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι στην εξεταστική επιτροπή θα χρησιμοποιήσουν την πλειοψηφία τους-την προσωρινή τους τονίζω πλειοψηφία-για να αποκρύψουν απαραίτητα και καθοριστικά έγγραφα που θα αποδεικνύουν και θα τεκμηριώνουν τα πολιτειακά και ποινικά αδικήματα που διέπραξαν. Προειδοποιούμε όμως με κατηγορηματικό και απόλυτο τρόπο, όποιοι έχουν αναμειχθεί ή θα αναμειχθούν στην τέλεση των ποινικών αδικημάτων της απόκρυψης ή καταστροφής δημοσίων εγγράφων που σχετίζονται με την υπόθεση, θα παραδοθούν στην δικαιοσύνη.
Γιατί όμως είναι προσχηματική η επίκληση του απορρήτου;
Είναι προφανές ότι ο κ.Μητσοτάκης μαζί με τους δικηγόρους του, έχει προτάξει την ποινική του προστασία ως μείζονα προτεραιότητα. Όμως πρέπει να γνωρίζει πως όσο επικαλούνται το δήθεν απόρρητο για να προστατεύονται ποινικά, τόσο θα εκτίθενται πολιτικά στη συνείδηση των πολιτών. Η επίκληση του δήθεν απορρήτου για να αποκρύψουν την αλήθεια για αυτό το σκάνδαλο, πολλαπλασιάζει την οργή των πολιτών και συνακόλουθα το πολιτικό κόστος για τη ΝΔ.
Η κυβέρνηση έχει πολλάκις επαναλάβει ότι δεν υπάρχει χρήση των υπηρεσιών του Predator ή άλλων κακόβουλων λογισμικών από κρατικούς φορείς ή την ΕΥΠ. Από την άλλη, διαδοχικά ρεπορτάζ στον τύπο αποκαλύπτουν το αντίθετο, χωρίς να διαψεύδονται. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση; Βλέπετε ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έχει κι άλλο βάθος πέραν της διάστασης των χειρισμών της ΕΥΠ;
Ας ακολουθήσουμε τη μέθοδο «Follow the time». Το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει υπό τον αποκλειστικό του έλεγχο την ΕΥΠ και ορίζει τον κ.Κοντολέων επικεφαλής. Στις αρχές του 2020 μεταφέρει την έδρα της στην Ελλάδα η Intellexa που εμπορεύεται το Predator. Στα τέλη του 2020 ιδρύεται η παρακρατική ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ, το περιβόητο ΚΕΤΥΑΚ με έδρα την Αγία Παρασκευή. Το 2021, νομοθετείται για πρώτη φορά η απαγόρευση στην ανεξάρτητη αρχή, την ΑΔΑΕ, να ενημερώνει τους πολίτες που παρακολουθήθηκαν, όταν εξέλιπαν οι λόγοι που το επέβαλαν. Το 2021, εξελίσσονται οι παράνομες παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη – Κουκάκη από την ΕΥΠ και στέλνεται το Predator και στους δύο. Το 2022, στις 5 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός υποχρεώνεται να κοινολογήσει την έκνομη και αντισυνταγματική παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, όχι επειδή τότε το έμαθε εκείνος, αλλά επειδή εκείνη την ημέρα αυτή η έκνομη παρακολούθηση γνωστοποιήθηκε στην ΑΔΑΕ, από τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο, τη Wind. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέλαβε την ΕΥΠ μαζί με τον κ. Κοντολέοντα μόνο για να παρακολουθούν έναν πολιτικό και ένα δημοσιογράφο. Αυτό που σχεδίασαν, αυτό που οργάνωσαν κι αυτό που υλοποίησαν ήταν και παραμένει ένα ολιστικό κύκλωμα εγχώριας πολιτικής αλλά και τονίζω οικονομικής κατασκοπείας. Η συνέχεια, στην εξεταστική επιτροπή.
Πώς σχολιάζετε τα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου που έφερε ξανά στο τραπέζι η Ντόρα Μπακογιάννη;
Πρόκειται για κλασική αντίδραση ηγετικών ομάδων που βρίσκονται μπροστά στο φόβο της εκλογικής ήττας. Όμως, η μόνη αλλαγή πλέον του εκλογικού νόμου που θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ν.Δ. να κυβερνά μετά από τις επόμενες εθνικές εκλογές, θα ήταν ένας εκλογικός νόμος που θα όριζε ότι το δεύτερο κόμμα θα έχει την πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Επειδή όμως ένας τέτοιος νόμος δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει στο πλαίσιο του ελληνικού Συντάγματος και οποιουδήποτε Συντάγματος δημοκρατικής χώρας στον κόσμο, γι’ αυτό όποια αλλαγή επιχειρήσουν να κάνουν τελευταία στιγμή στον εκλογικό νόμο, όχι μόνο δεν θα τον ωφελήσει στο παραμικρό, αλλά θα τον οδηγήσει στην απόλυτη πολιτική απαξίωση.
Σε επίπεδο Bουλής, διαφάνηκε πως η υπεράσπιση της δημοκρατίας και της θεσμικής λειτουργίας είναι κοινή συνισταμένη μεταξύ των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Διαμορφώνει αυτή η υπόθεση νέους όρους για την προοδευτική συμπόρευση των πολιτικών δυνάμεων;
Καταρχάς σε επίπεδο κοινωνίας η αποκάλυψη των παράνομων παρακολουθήσουν έχει προκαλέσει σίγουρα σοκ. Υποχρέωση όλων μας, όλων των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, ακόμη και των ίδιων των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που δεν έχουν απεμπολήσει τις αρχές του κόμματος τους, είναι να μετατρέψουμε αυτό το σοκ σε δημιουργικό και όχι καταστροφικό σοκ για την εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς. Κατά συνέπεια, είναι ολοφάνερο ότι η επόμενη μέρα , μιας προοδευτικής κυβέρνησης πρέπει να περιλαμβάνει ως μείζονα προτεραιότητα θεμελιώδεις αλλαγές στο κράτος και στην ΕΥΠ που θα αποκαταστήσουν την νομιμότητα, τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λειτουργία. Σε ό,τι αφορά ειδικά εμάς, τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, οφείλουμε να διαχειριστούμε με απόλυτη ψυχραιμία, σύνεση και υπευθυνότητα τις μεγάλες ελπίδες που πλέον όλο και περισσότεροι πολίτες εναποθέτουν στις πλάτες μας. Τώρα πια πρέπει να είμαστε 10 φορές πιο προσεκτικοί, πιο προσγειωμένοι και να μην αφήσουμε να πάρουν τα μυαλά μας αέρα.